Zo blijf je continu veranderende applicaties de baas

Het zal je niet verbazen, maar tijden veranderen. Oók (of juist) op technologisch gebied. Vroeger werd er bijvoorbeeld software in grote hoeveelheden ontwikkeld en uitgebracht. En verbeteringen die later werden doorgevoerd lieten soms maanden of zelfs jaren op zich wachten. Misschien herinner je je wel Microsoft Word op een cd-rom (nostalgie). Daar kwam elk jaar een nieuwe, verbeterde versie van op de markt. Terwijl je tegenwoordig slechts op ‘update’ hoeft te klikken voor de nieuwste editie. Het gaat allemaal dus een stuk sneller en dat komt doordat ontwikkelaars nu gebruik maken van de zogenoemde agile methode.

Agile is het Engelse woord voor lening, flexibel en beweeglijk. De agile methodiek is een herhalende methode die continu bezig is met het ontdekken van de wensen en eisen van gebruikers. Zo kan er snel worden ingespeeld op jouw behoeften. In veel opzichten is dit een ongelooflijke verbetering in de manier waarop software wordt gemaakt. Je hoeft nu namelijk niet meer maanden te wachten voor een betere versie. Maar elk voordeel heeft nog steeds zijn nadeel: de continu veranderende applicaties kunnen nogal overweldigend en frustrerend zijn. Heb je net iets onder knie, moet je het wéér anders gaan doen. Gelukkig kun je daar met onze tips goed op inspelen.

1. Weet wat je kan verwachten

Stel je erop in dat applicaties continu veranderen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen zijn namelijk gewoontedieren en onze weerstand tegen verandering zit in onze biologie. Maar door je verwachtingen vanaf het begin al in te stellen op mogelijke veranderingen kun je frustraties voorkomen of in ieder geval minimaliseren. Zorg ervoor dat als je iets nieuws leert je altijd in je achterhoofd houdt dat je jouw kennis zal moeten blijven vernieuwen. Dan is de ‘klap’ minder groot als je op een ochtend ineens allemaal veranderde functies in je scherm ziet verschijnen.

2. Ga voor kleine stapjes

Als je voor je werk een nieuw programma onder de knie moet krijgen, dan wil je dat waarschijnlijk zo snel mogelijk doen. Je wilt er immers meteen mee aan de slag. Dan kun ervoor kiezen om alles tegelijk te leren, maar voor de langere termijn is het met software vaak beter om de applicatie in stappen te ontdekken.

Maak een lijstje met de belangrijkste drie functies waarvoor je het programma wil gebruiken. Ga je aan de slag met een nieuwe agendatool? Dan wil je misschien naast afspraken in je agenda zetten ook weten hoe je anderen uitnodigt, hoe je notificaties aanzet en hoe je alles kunt synchroniseren op je telefoon. Dat je met diezelfde applicatie ook verjaardagen vanuit Facebook kunt ophalen, kunt bellen en vliegtickets kunt boeken, kun je ook ontdekken op een later moment. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de functies die voor jou het belangrijkst zijn en ontdek de rest stap voor stap. Dit is niet alleen fijn voor de eerste keer, maar omdat je de applicatie echt goed beheerst zullen vernieuwingen op een later moment minder impact hebben dan wanneer je alles slechts een beetje onder de knie hebt.

3. Gebruik het internet

Wij vinden het leuk om nieuwe software zelf te ontdekken en helemaal uit te pluizen, maar soms is daar geen tijd voor. Helemaal niet als je de applicatie gebruikt voor je werk en snel moet meekomen met de rest van het kantoor. Gelukkig is er internet. Is er bijvoorbeeld iets veranderd bij Google waardoor je ineens niet meer als beste uitkomt in de zoekresultaten? Of zie je een nieuwe functie in Microsoft Word waarvan je geen idee hebt wat het is? Verschillende websites houden updates van allerlei programma’s bij. Zo kun je met een paar klikken precies zien wat er veranderd is én hoe je daar mee kunt omgaan.

4. Blijf op de hoogte

Je kunt ervoor kiezen om pas ná een update op zoek te gaan naar de veranderingen, maar een andere strategie is om op de hoogte te blijven van de aankomende updates en functies. Veel softwarebedrijven hebben namelijk pagina’s en soms zelfs hele websites die volledig gewijd zijn aan aankondigingen van hun nieuwste updates en functies. Je kunt jezelf abonneren op deze updates zodat je als eerste weet wat er komen gaat. Of bezoek op regelmatige basis websites zoals HubSpot om jezelf op de hoogte houden.

Kortom:

1. Weet wat je kan verwachten;

2. Ga voor kleine stapjes

3. Gebruik het internet;

4. Blijf op de hoogte.

Wil je nog meer artikelen lezen over online vindbaarheid, updates en online marketing? Lees verder op onze blog.

Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring