Google onderneemt actie tegen websites met onveilige verbinding

Websites met slechts een HTTP-verbinding moeten binnen twee maanden gebruikmaken van een veilige HTTPS-verbinding om te voorkomen dat ze in de webbrowser van Google als onveilig worden bestempeld. Vanaf juli neemt Google namelijk maatregelen om gebruikers te beschermen tegen onveilige websites. Zijn dit te veel onbekend(ere) begrippen in één alinea? Geen zorgen, Optimoose legt in begrijpelijke taal uit hoe dit precies zit en wat de gevolgen zijn.

Laten we zoals altijd bij het begin beginnen:

Wat is HTTPS eigenlijk?

HTTPS staat voor Hypertext Protocol Secur. Dit is net één stap verder dan de standaard HTTP (Hypertext Protocol). Bij allebei gaat het om de manier waarop informatie wordt uitgewisseld tussen een webbrowser en een webserver.

Waarom is HTTP onveilig?

Websites die gebruikmaken van een HTTPS-verbinding versleutelen het verkeer van en naar hun website. Hierdoor wordt het lastiger voor anderen om gegevens, zoals wachtwoorden en persoonsgegevens, te onderscheppen. En je raadt het al: bij websites zonder de ‘S’ van Secur kan die persoonlijke informatie eerder worden onderschept, omdat die gegevens niét versleuteld worden uitgewisseld.

Even tussendoor:

Een webbrowser is het programma waarin je websites kunt bezoeken. Dat kan bijvoorbeeld Google Chrome zijn, maar ook Internet Explorer of Mozilla Firefox. Een webserver is een zogenoemde ‘hoofdcomputer’ die websites mogelijk maakt. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld:
Stel jij wil de website van Optimoose bezoeken (wees welkom), dan open je jouw webbrowser. Als je dan naar www.optimoose.nl gaat, dan zal je via een internetverbinding wordt doorverwezen naar een webserver zodat je kunt rondstruinen op de onze website.

Wat wil Google nu precies?

Google wil z’n gebruikers beter informeren over onveilige websites. Daarom gaat het techbedrijf vanaf juli gebruikers actief waarschuwen als ze naar een site surfen zonder beveiligde server. Ook hoopt Google dat websitebeheerders door deze maatregel sneller overstappen van HTTP naar HTTPS.

Hoe gaat Google websites zonder HTTPS als onveilig markeren?

Wanneer je via de webbrowser van Google, Google Chrome, naar een veilige HTTPS-website surft, dan zie je een groen slot in de adresbalk met het woord ‘secure’ of ‘veilig’ daarachter.

Google vindt HTTP onveilig

Surf je daarentegen naar een website met slechts een HTTP-verbinding? Dan wordt dat eveneens aangegeven in de adresbalk.

(Bron)

En bij websites die wel een HTTPS-verbinding gebruiken maar die niet volledig is, krijgen gebruikers een waarschuwing in het rood te zien.

Wat zijn de gevolgen?

Deze maatregel van Google is meer dan een melding alleen. De waarschuwing die bezoekers te zien krijgen bij een onveilige website zal argwaan wekken bij potentiële klanten. De melding kan er zelfs voor zorgen dat de conversie daalt. Want waarom zou je iets bestellen of afnemen bij een bedrijf terwijl je er niet zeker van bent dat er verouwelijk wordt omgegaan met jouw gegevens?

Overstappen naar HTTPS

Gelukkig is de oplossing simpel: overstappen naar HTTPS. Dit is niet alleen goed voor de conversie maar ook onderdeel van de nieuwe privacywet. Wanneer je persoonsgegevens verzamelt via een website, dan moet de website met HTTPS beveiligd zijn. En alsof dat nog niet genoeg redenen zijn: websites met een beveiligde verbinding worden in zoekmachines als Google voorgetrokken. Die algoritmes selecteren namelijk ook op veiligheid.

Heb je nog vragen of wil je hulp bij het overstappen naar een HTTP-verbinding? Schroom vooral niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!

Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring